Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jóga Mistrů

14. 5. 2010

kn_joga_mistru.jpgKniha je určena všem opravdovým hledajícím a nejen mistrům. Dosáhnout poznání sebe bez mistra je prakticky nemožné. Proto je důležité vědět, kdo je mistr, jak působí, jak jej nalézt a jak se k němu správně chovat, abychom získali co největší prospěch.

Dosažením mistrovství cesta nekončí a k jejímu úspěšnému pokračování, jehož konečným cílem je vysvobození ze zrodů v nebožském světě, je nutné správné úsilí. O něm kniha je. Vede k celistvému poznání nejvyšší skutečnosti nejen ve vědomí Já jsem, ale i její tvořivé moci, šakti a inteligence, buddhi.

Svým obsahem je dílo v duchovní literatuře ojedinělé.


Ukázka z knihy


Ty jsi TO!

Ano, ale co je ono TY a TO?

TO je absolutno, brahman, Bůh Otec, Buddhovo nezrozené, neumenon. Je jím neomezené a neprojevené vědomí Já jsem, které existuje mimo čas a prostor.

Ono TY je část onoho TO, které je v naší bytosti, protože TO, vědomí Já jsem, je všude a ve všem, a to vždy.

Z toho vyplývá prvé omezení platnosti tohoto výroku: To, co se ve výroku míní, není absolutní rovnost, ale soupodstatnost, vyjádřená výroky átman a brahman nebo Otec a Já, syn boží, jsme jedno, ale co je nesmírně důležité, Otec, brahman, je větší nežli Já, átman. Nejsou si plně rovni, ale mají pouze totožnou podstatu.

Gram zlata není roven tuně zlata, ani socha ďábla není totéž, co socha Boha, i když jsou obě ze zlata. „TO“ není také pouze vědomí, ale i tvořivá moc a láska boží.

Syn, átman, prožívá ve svém božském stavu jednotu s Otcem, brahman včetně jeho neomezenosti, ale proto ještě s ním není totožný. Přesvědčení o absolutní rovnosti TY a TO, neboli že jsme Bohem, je velká a nebezpečná nevědomost a duchovní pýcha, která, jak uvádí bible, přivodila pád i nejvyšších andělů, protože se chtěli rovnat Bohu.

Bytost, která žije v nebožském světě a ztotožňuje se se svým tělem a myslí neboli ego, není proto vůbec TO, ale ani oním TY, protože si neuvědomuje svou podstatu, základ, který ji oživuje, vědomí Já jsem.

TY jsi TO platí pouze pro bytosti, které rozpustily svá ega a uvědomily se ve vědomí Já jsem. Ego není nejen TO, ale ani syn boží, átman, protože se tak neuvědomuje ani ve vědomí Já jsem nežije. Prožívá se plně jako bytost totožná se svou osobností, kterou tvoří její tělo a mysl, a je na ni omezená.


Z obsahu


  • Svět a my
  • Stupeň mistra
  • Láska je Bůh
  • O rozlišování
  • Vybrané statě
  • Stezka meditace Jiřího Vacka a o důležitosti společenství

 


e-shop