Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zázraky meditace 1. a 2. díl

11. 3. 1998

kn_zazraky.jpgVýběr sestavený z dopisů autorovi, ve kterých čtenáři líčí své duchovní zkušenosti a výsledky své praxe nebo žádají o radu, a autorovy odpovědi. Dopisy poskytují hluboký náhled do tajů duchovní praxe a jejího průběhu. Jejich osvětlení je nesmírně cenné pro všechny, kteří doopravdy usilují, protože se s nimi sami také setkávají. Zcela ojedinělá jsou líčení hlubokých duchovních stavů poznání pravého Já neboli osvícení, které autorovi přátelé dosahují působením společných meditací. Kniha je jedinečnou pomůckou pro všechny, kteří jsou na cestě, protože podává její jasný obraz


Ukázka z knihy


Pár slov úvodem

Říká se, že strom se pozná podle plodů. Ježíš říká, že je poznáme podle skutků, lépe podle výsledků jejich skutků.

Z tohoto pohledu výsledky, které dosahují naši přátelé podle návodů zejména Základů jógy a mystiky, Učebnice átmavičáry, Královské jógy, Džňána jógy a dalších pojednání a společnou meditací, jsou výmluvné.

Doufám proto, že upřímným hledajícím jejich uveřejnění umožní i orientovat se v záplavě duchovní literatury, kterou je trh přesycen a vybrat si stezku, která je ověřena tisíciletými zkušenostmi hledajících.

Naši přátelé jsou prostí, zevně vzato, obyčejní lidé. Netvoří nějakou výlučnou skupinu ani podle vzdělání, zaměstnání, pohlaví, postavení a podobně. Všichni jsou zaměstnaní, mnozí mají rodiny, vychovávají děti – v tomto ohledu jsou a žijí jako všichni ostatní, což dokazuje, že úspěšný duchovní vývoj je možný pro všechny upřímně hledající bez rozdílu pohlaví, vzdělání, způsobu života a podobně. To, co rozhoduje, je upřímná touha a láska. Veškeré zdůvodňování, proč někdo nemůže nastoupit stezku pro nepříznivé okolnosti, pouze dokazuje, že tuto touhu a lásku nemá a nic víc.

Sám pohled, který tyto duchovní zkušenosti hledajících poskytují, je zcela výjimečný a v duchovní literatuře ojedinělý a současně nesmírně cenný: líčí duchovní život takový, jaký je bez jakýchkoliv příkras. O to je cennější.


Hledání Já

Většina našich přátel se snaží o uvědomění svého pravého Já a jako každý narážejí na obtíže, které nevyplývají z obtížnosti metody samé – není přece nic snadnějšího a přirozenějšího než být sám sebou, ale z její nezvyklosti. Máme v ní věnovat pozornost sami sobě, ale celý život neděláme nic jiného, než že si sebe nevšímáme, ale věnujeme všechnu pozornost tomu, co si uvědomujeme. Úspěch spočívá právě v přemožení tohoto zvyku. Musíme přestat věnovat výhradně pozornost tomu, co si uvědomujeme a začít ji obracet na sebe, na vědomí, které si vše ostatní a hlavně sebe uvědomuje. Cílem je stav, ve kterém se uvědomujeme, prožíváme, jako sebe si vědomé, ryzí vědomí.


Z obsahu


  • Partnerské problémy
  • Pády na stezce
  • Sváry mezi meditujícími
  • Ztráty energie a společná meditace
  • Tajemná návštěva na Morávce
  • Duchovní praxe a sexuální život
  • Dopisy z vězení
  • Neúčelnost diskusí
  • Dějí se i zázraky

 


e-shop