Jdi na obsah Jdi na menu
 


Veřejná meditace Stodůlky 14.02.2015 - promluvy JV

14. 2. 2015

Jiří Vacek

Stodůlky, 14. 2. 2015, vnitřní pránájáma

Promluva:  Jiří Vacek

Přepsal:     Petr Bělský

Dobré odpoledne, vážení a milí, vítám vás na naší meditaci. Jak se sluší, tak nejprve poprosíme o požehnání Boží a našich mistrů, zejména Ramany Mahárišiho, Nitjánandy a dalších.

Usadíme se pevně do klidu, otevřeme se milosti Boží. Zejména v sobě musíme být pokorní vůči tomu, o co se snažíme, a odevzdávat se vlivu Boží síly. To není nějaké poraženectví, ale to je právě naopak spolupráce s Bohem. Musíme se snažit ze všech sil, ale toto naše úsilí nesmí překážet, jak se někdy stává, působení pomoci Boží v nás. Musíme neustále být svou pozorností u Boha, otevřeni jeho vlivu, což vede k tomu, že se odevzdáváme tomu, co v nás Bůh působí. Činíme tak, pokud už to umíme, v pozorovateli nebo ve vědomí Já jsem. Prvou hodinu jako vždy budeme dělat vnitřní pránájámu, druhou už se věnujeme jen tiché meditaci. Vnitřní pránájáma je účinná metoda, kterou obnovujeme působení Boha v nás v jeho silové stránce. Tato síla nás nejprve čistí, pak stoupá vzhůru, otevírá stále vyšší a vyšší duchovní centra, což je právě pokrok na Stezce. Nesmíme přitom zapomínat, že nepracujeme s neživou energií, ale právě naopak, je to práce s vysoce vědomou, inteligentní silou. Její působení vidíme všude kolem sebe ve světě. A čím více se jí poddáme, tím více může v nás tím nejlepším způsobem působit. Nesmíme samozřejmě mařit její dílo tím, že bychom se chápali těch nečistot, které z nás vypuzuje, přijímali je za své, ztotožňovali se s nimi třeba pod falešnou záminkou nějaké spravedlnosti. Právě naopak, musíme je rozpouštět – buď tím, že je necháme rozplynout ve vědomí, anebo je pomocí správně vedené síly vedeme nad hlavu. Celý tento proces je procesem energetickým, platí pro něj všechny zákony o energiích – to znamená, že v něm platí nejen velikost těchto energií, ale i jejich zaměření, neboli jsou to takové fyzikální vektory. Platí i to, že energie jsou nezničitelné. Není možné je proto rozpustit tím, že je někam potlačíme, nebo prohlásíme, že je nemáme. To neúčinkuje a je to to nejhorší, co bychom mohli udělat. Musíme naopak se snažit se od všeho vyprázdnit, vyčistit, včetně toho, čemu se říká podvědomí. Takže v postoji pokory, lásky k Bohu, odevzdanosti se věnujeme teď vnitřní pránájámě.

* * *

Můžeme s pránájámou skončit. V meditaci pokračujeme dále, i když si uděláme přestávku do čtvrt. Přestávku můžete využít k prohlídce literatury, která je tady vystavená, to znamená jak knížek, tak duchovních skript, tak cédéček, fotografií. Není jisté, jestli budeme pokračovat dále v našem prodeji, takže kdo něco ještě nemáte a hodláte si to opatřit, tak si pospěšte, protože se může stát, až to budete shánět, že to nebude.