Jdi na obsah Jdi na menu
 


Běda tomu, kdo by pohoršil jednoho z mých maličkých

1. 8. 2020

Jiří Vacek

„Běda tomu, kdo by pohoršil jednoho z mých maličkých. Bylo by pro něho lépe, kdyby byl utopen.“

Kdo není ani trochu zasvěcen do duchovní nauky, Ježíšovu výroku výše neporozumí.

Proč Ježíš, apoštol lásky mluví tak tvrdě? Protože v duchovní nauce platí jasné zákony a kdo je poruší, nevyhne se trestu. Ten je opět duchovní.

Proto je pro takového pomlouvače lépe, aby byl hned utopen a nemohl ve svém zlém počínání dále škodit sobě i druhým.

Ježíš zde mluví za všechny mistry a o jejich žácích – maličkých. Kdo nějak očerní jejich mistra a oni mu podlehnou, utrpí velkou duchovní škodu již tím, že mistra pod vlivem pomluv opustí, ztratí možnost poznání a mistrovu pomoc vůbec.

Proto ta hrozba tresty. Nevědomí a zlí lidé neznají nic z duchovních nauk a proto chybně mistra posuzují podle těla, ač je božským duchem. Když proto pomlouvají mistra, pomlouvají doslova Boha.

Také nevědí, že platí: „Co je dovoleno Jovovi (mistrovi), není dovoleno volovi (nevědomému žákovi). Ramana Maháriši a mnozí další mistři dokonce tvrdí, že mistr, aby žáka vyzkoušel, mu může nakazovat, aby udělal něco, co je jinak zlé.

To však vůbec pomlouvače mistrů před běžnými duchovními tresty nechrání. Svým počínáním se vylučují z celé duchovní oblasti a tak přicházejí o možnost vysvobození po mnoho vtělení. Sami se odsuzují k utrpení nebožského světa.

Představa, že v duchovní oblasti panuje naprostá svoboda a vše je bez následků dovoleno, je naprosto nesprávná. Naopak vše, co v této oblasti učiníme, ale i neučiníme, má na náš příští osud závažný vliv. Zde se právě rozhoduje náš příští osud a každému je měřeno podle toho, jak se chová. Ti, co šíří opačné názory, jsou skutečnými škůdci lidstva, ale i sebe. A co platí nejvíce, jsou naše vlastní názory a skutky v souladu s nimi.

Bohužel mám vlastní zkušenost v této záležitosti. Někdo zavedl facebookové stránky, na kterých se účastníci vyjadřovali kladně či záporně k mistrovi a jeho působení. Větší nevědomost a degradace duchovna snad ani již není možná. Takové zavádění demokracie do duchovní oblasti není nic jiného než působení sil zla s cílem vše duchovní co nejvíce poškodit. Tragické na celé věci je to, že se nenašel nikdo, kdo by toto bláznovství a převrácené chápání odsoudil.