Jdi na obsah Jdi na menu
 


Blíží se krize?

3. 9. 2011

Jiří Vacek

Podle všech známek se blíží další světová hospodářská krize. Mohou se dít věci nevídané. Patrně se bude propouštět z práce, budou klesat mzdy, důchody a vše se bude zdražovat.

Tyto – zdůrazněme – karmické vlivy mohou dopadat i na mnohé hledající. Svým způsobem jsou i zkouškou naší opravdovosti, jestli pod tíhou okolností nevyměníme představu plné mísy čočky za prvorozenství z Ducha, jak nás varuje Starý zákon i sám Ježíš.

Často jsem ve svém okolí pozoroval, že když se hledající dostali do zevních obtíží, tak si řekli: „Nechám teď stezku být. Nejdříve vyřeším své zevní záležitosti a pak, až je vyřeším, tak se na stezku vrátím“.

Pokud vím, nevrátil se nikdo. Ego a svět jej pod touto záminkou zcela ovládly.

To je špatně, moc špatně a to nejhorší, co můžeme udělat z hlediska našeho trvale dobrého osudu.

Takový postoj je obrovskou a zlou nevědomostí a odhaluje jak naši neznalost zákonů světa, kterými se řídí, tak i naši duchovní nedostatečnost: dáváme přednost egu a jeho nebožskému světu před Bohem. Zevní zabezpečení si ceníme víc než Boha a jeho ochrany.

Zevní svět je projevem našeho přítomného vnitřního stavu a naší karmy, které se jako následky našich minulých činů právě k nám, kteří jsme je učinili, vrací zpět.

Měnit zevní osud zevními prostředky je jen tak účinné, jak nám zákonitost karmy dovolí. Tento způsob je také velmi namáhavý a stojí mnoho sil a času. Pokud tak činíme na úkor našeho vnitřního života, pak nespějeme ani k rozpouštění ega, tím méně k vysvobození.

Plně platí, že vnitřní ovládá zevní. Chceme-li měnit svůj svět, svůj osud v něm, nejjistější způsob, jak toho docílit, je změna našeho nitra, to jest stavu naší mysli a vědomí.

Čím víc se přiblížíme k Bohu, tím víc se vymaňujeme z moci karmy a podléháme milosti boží, která i mění náš zevní osud k lepšímu a chrání nás, abychom mohli pokračovat na stezce.

Tak Bůh odměňuje ty, kteří mu zůstali věrní i ve zlých časech. Je opravdu naším nejlepším přítelem. Pamatujme si to dobře.