Jdi na obsah Jdi na menu
 


Budhistická inspirace

3. 9. 2017

Budhismus Diamantové Cesty

Přetiskujeme krátký článek z Facebooku Budhistů Diamantové Cesty, neb se domníváme, že je velmi inspirativní. Pokud si odmyslíme jména vázaná na danou duchovní školu, tak se tato slova povzbuzení zcela jistě vztahují na jakoukoliv duchovní sanghu.

Příjemné počtení

Přátelé Jiřího Vacka

* * *

 

Lama Ole Nydahl na konci kurzu v Evropském centru svým žákům dal krátké učení, které jsme přepsali a přeložili do češtiny:

"Nikdy se nevzdávejte. Nikdy nepřestávejte hledat to nejlepší. Nikdy se nepřestávejte snažit být laskavými k druhým. Nezastavte se a nepomyslete si: „Jde mi to docela dobře, tak nějak prostředně.“ Ne! Vy musíte být prvotřídní! Laskavost a odvaha – to je to, co od nás očekávají buddhové, Karmapa a rinpočheové. Pokud to tak nebudete dělat, nakopu vám zadek.

Každý den přijímejte útočiště. Svět je velice komplikované místo, které se neustále mění. Myslete na svou linii odkazu, myslete na požehnání, na skvělé lamy, jako je Nedo rinpočhe a další, kteří sem přijeli, aby nám protřeli oči a my si mohli představit, co můžeme udělat s lidským životem. Myslete na to každý den.

Každý den je prvním dnem zbytku vašeho života. Je velmi důležité snažit se, aby každý váš den měl smysl. Abyste postupovali krok za krokem kupředu. Abyste se nerozhodli vyhnout se někomu, s kým jsou potíže, ale věnovali mu pár dobrých přání, pokud nemáte čas na nic jiného. Abyste byli dobrým příkladem. Abyste byli stateční. Abyste byli šťastní a dávali energii ostatním, předávali jim požehnání ze všeho, co jsme tu dostali, a o všechno se dál dělili. Dělejte to prosím.

Máme opravdu velké štěstí. Na světě není moc lidí, jako jsme my. Máme v rukou skvělé prostředky – díky naší linii, díky učení a laskavosti našich učitelů. Dostali jsme úžasný dar, jsme velmi bohatí a můžeme toho udělat hodně. Tak to udělejte. Ano?"

 


 

Převzato z facebooku budhismu diamantové cesty https://www.facebook.com/buddhismus.diamantove.cesty/?fref=ts