Jdi na obsah Jdi na menu
 


Co je Bůh?

26. 12. 2007

Jiří Vacek

Na otázku, co je Bůh, Ramana Maháriši odpovídá: „Já je Bůh“.

Totéž říká bible. Bůh v ní promlouvá k Mojžíšovi a oznamuje mu, kdo či co je: „Já jsem ten, kterýž jsem. Já jsem je jméno mé“. Vědomí Já jsem je Bůh.

Ono Já jsem, o kterém tolik mluví Jeremiáš i Ježíš, je vědomí Já jsem. Výroky typu: „Já jsem pravda, cesta, život, láska“ atd. nemluví o tělesném Ježíšovi, ale o vědomí Já jsem. Když říká: „Dříve než Abraham, Já jsem“ neboli před Abrahamem bylo Já jsem, je tato pravda zřejmá. Ježíš, jeho tělo, osoba, se narodil až mnohem později.

Meditace není nic jiného než zaměřování pozornosti vědomí. Proto kdo medituje a neví, kdo či co medituje, vězí v nejhlubší nevědomosti o sobě i o Bohu, která mu zabraňuje ve vstupu do království nebeského, i kdyby jej ve vizích navštěvoval sám Bůh ve tvaru.

I zde plně platí: to, co vidí vizi božské osoby nebo slyší božský hlas, je důležitější, než viděné či slyšené boží projevy. Je to Bůh sám.

Biblické: „Buď tich a věz, že Já jsem Bůh“, nám říká totéž. Vědomí Já jsem, které vše v nás vidí i slyší, je Bůh. Máme se proto utišit, zastavit mysl a uvědomovat si vědomí Já jsem s pochopením, že je Bohem.