Jdi na obsah Jdi na menu
 


Deník JV srpen 2007 (2)

13. 9. 2007

Jiří Vacek

Několik postřehů

Materialismus snižuje člověka na pouhé tělo a uspokojování jeho potřeb se stává smyslem i cílem života.

I láska, je-li nevědomá, může i zabíjet.

Dobré úmysly vedené nevědomostí, nejen nejsou dobré, ale dokonce škodlivé.

Cesta ze samsáry do nirvány, z projevu do neprojevu vede vědomím v duchovním Srdci.

Stokrát opakovaná lež se sice nestává pravdou, ale je za pravdu považována, což je ve svém účinku totéž. Proto je nezbytné čelit lžím pravdou. Navíc, kdo mlčí souhlasí a pomáhá tím lžím se prosadit.


Seminář na Hostýně

Ve dnech 18. – 25. srpna jsme na semináři v areálu Sola Gratia - pouze milost! Jak příhodné. Meditujeme dokonce v kapli. Seminář je i pro rodiny s dětmi, které mají zajištěno hlídání, aby rodiče mohli bez starostí meditovat. Proto je také každý rok přeplněn. Část zájemců, kteří se již nevešli, bydlí a stravují se přímo na Hostýně a na meditace dojíždějí. Totéž dělají přátelé z Olomouce. Po práci přijíždějí každé odpoledne na meditace autem.

Celkem je nás přes sto. V kapli medituje asi 80 lidí, část rodičů „na střídáčku“. Meditace je výborná od samého začátku. V jejím vedení se vystřídali téměř všichni pokračovatelé: Jirka K., Eva, Roman, Pavel Janda i Hynek Ries. Roman s Hynkem zůstávali jen část semináře.

Každé ráno po meditaci nás čeká SMS od Mirky se vtipem pro všechny. Tak je poslušně vyprávíme s Miluškou před zahájením další meditace. Někdy se přátelé smějí víc našemu vyprávění, když se dohadujeme, jak to vlastně je, než samotnému vtipu. V každém případě smích přináší příjemné odlehčení. Pro ukázku jeden z nich.

Přijde poslanec do restaurace a ptá se: „Pane vrchní, víte já mám chuť na něco zvláštního, něco co v parlamentu nemáme“. Vrchní se zamyslí a řekne: „Pro tento případ tu máme, pane poslanče, mozeček“.

Jak lidový humor dokáže vystihnout pravdu, je pozoruhodné.

Sílu našich meditací zachycují i nepřítomní přátelé, jako například Zuzka a Petr Koubovi z Prahy. Viz jejich SMS. Jsou jen dalším potvrzením toho, že když je vytvořen mezi přáteli vnitřní duchovní spoj, tak dochází k propojení i na dálku. Pak tělesná vzdálenost nehraje rozhodující roli. Je dobré tuto pravdu znát a také ji využívat.


SMS, 21. 8. 07

Dobrý večer, nám ty priaznivé obdobě pretrváva dnes aj obaja v práci jsme boli v takom bdělom klude. Keby to tak šlo vždy, aj keď dnes jsme už viac unaveni z práce než cez víkend. Prajeme dobru noc.¨

Zu a Peťa


SMS, 24. 8. 07

Dobrý večer! Ještě stále nám to medituje samo. To, co dá jindy víc námahy se teď daří hned. Stačí se trochu zaměřit a je plno světla. Jako by milost začínala převládat nad zákonem. Dobrou noc a zítra šťastnou cestu.

Zuzana a Petr


SMS, 26. 8. 07

Milý pane Vacku, zdravím vás z chaty, kde mám klid na studium vaší poslední knihy. Je výborná, moc za ni děkuji. V meditační klubovně v Praze jsem prožil dobrou meditaci s Pavlem Jandou, stálo za to tam dojet. Zdravím vás i vaší paní, Evičku a Jirku.

Olda Kos


Ráno v pondělí 27.8. volá Dan Rýznar. Děkuje za Hostýn. Také si uvědomuje, kolik námahy a sil nás s Miluškou takové semináře stojí – již i pro stáří našich těl.

V průběhu srpna pokračují práce na „Průvodci stezkou poznání sebe“. Korektury probíhají i při pobytu na semináři. Jsme doslova vytíženi každou minutu. Nejbližší přátelé chodí k nám na pokoj meditovat i chvíli po snídani a po večeři. K tomu ještě prodej knih