Jdi na obsah Jdi na menu
 


Já jsem chléb života, Jan 6, 35

9. 4. 2015

Jiří Vacek

Vědomí Já jsem je chléb života veškerého stvoření. Tak jako chléb, potrava, udržuje život tělesný, vědomí Já jsem je energie a síla, která udržuje život duchovní, věčný, je jeho duchovním chlebem, potravou. Veškerá energie, která dodává sílu životu ve všech jeho úrovních a tak jej udržuje, včetně života duchovního, je energie vědomí Já jsem.

Kdo v sobě její zdroj objeví, objeví nevyčerpatelný zdroj energie všech tvorů života. Všechny jednotlivé energie mají svůj původ ve vědomí Já jsem, jsou rozlišenými podobami jeho energie. Neexistuji samostatně, ale pouze na základě vědomí Já jsem. Dokud udržujeme vědomé spojení s vědomím Já jsem, dává nám tolik energie a sil, kolik dokážeme načerpat

Tuto energii a její sílu máme vždy k použití a její zásoby jsou nevyčerpatelné. Kdykoli pociťujeme nedostatek energie a síly, není to proto, že by opravdu chyběly, ale že je neumíme čerpat a také se k nim neobracíme o pomoc.

Hledat proto sílu jinde, jiné její zdroje, znamená zanedbávat prvotní zdroj všech energií a spoléhat na její nižší a méně spolehlivé zdroje. Vnitřní pránájáma, je-li správně prováděna, je právě vědomým čerpáním této božské moci vědomí Já jsem. Čím víc ji ve vědomí, vědomě a z vědomí čerpáme, tím víc ji i máme.

Tato energie je energií neprojevené nejvyšší Skutečnosti. Je všude a ve všem a není místo, kde by nebyla. Je proto ji také všude z neprojeveného prostoru vědomí možné vědomě čerpat. Nevědomě z ní žijeme stále. Protože jsme se vědomí odcizili, její přítok je omezený.

Základní podmínkou jejího vědomého čerpání je proto uvědomění vědomí Já jsem, otevření se v pokoře přítoku její moci a odevzdanost jejímu působení. V tom spočívá i tajemství naší spásy.