Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jak správně meditovat s mistrem

24. 3. 2020

Jiří Vacek

Jelikož platí, že podstatně je mistr Bohem – vědomím Já jsem, meditace s mistrem musí být zaměřena na vědomí Já jsem, které z mistra vyzařuje, pokud si Já uvědomuje.

Pouhé sezení v přítomnosti mistra nestačí, stejně jako se neopálíme, i když jsme na slunci. Tak jako když se chceme opálit, nestačí jen sedět, ale musíme vytvořit podmínky působení vědomí Já jsem mistra na nás.

To znamená obrátit pozornost našeho vědomí na vědomí Já jsem mistra.

To se může dít, když již my sami jsme schopni Já jsem si uvědomovat. Pak se soustřeďujeme, jak na vědomí Já jsem v nás, tak v těle mistrově. Tím obě vědomí sílí a navzájem se podporují.

Pokud si ještě nejsme schopni své Já uvědomovat, soustředíme se na vědomí Já jsem v mistrovi a snažíme se v něm co nejvíce uvědomovat.

Tak působení mistrova Já je na nás tím mocnější, čím více a déle se na ně soustřeďujeme, otevíráme se jeho působení.

V tomto smyslu každá chvilka meditace na mistra je vysoce cenná.

Je to opět stejné jako s opalováním. Čím více se chceme opálit, tím více musíme v záři slunce pobývat a také nebránit slunci v jeho působení.

Kdo má proto tu milost a může s mistrem pobývat, měl by tuto možnost s velkou úctou a vděčností používat.

Kdo tak nečiní, ať z nevědomosti nebo nedbalosti, zanedbává to nejcennější, co může být: Uvědomovat si mistrovo vědomí Já jsem.

Toto je nejsprávnější úsilí, jaké je možné. Spočívat vědomě ve vědomí Já jsem.

Čím déle tak činíme – čím jsme záři Já v mistrovi otevřenější, tím dříve se v nás naše vlastní vědomí Já jsem probudí a my si je začneme uvědomovat.

Pouhé sezení ve společnosti mistrova těla samo o sobě mnoho nepomáhá, protože chybí vědomí Já jsem v mistrovi.

To vše platí za předpokladu žákovy důkladné vnitřní čistoty, protože duchovní nečistoty nám doslova naše vlastní Já jsem zakrývají stejně, jako černé mraky zastírají záři slunce.

Nevyužívat správně možnosti, která se nám v záři Já jsem nabízí, je vysoká a zlá nevědomost.

Pokud hledající nevyužívá takto správně čas, zanedbává tu nejrychlejší a nejspolehlivější cestu, jak si uvědomit své vědomí Já jsem. Tuto možnost bychom proto měli plně a co nejvíce využívat. Spoléhat, že nám bude vždy poskytována, je krajně pošetilé.