Jdi na obsah Jdi na menu
 


Nebezpečí z nesprávného cvičení vnitřní pránájámy

16. 1. 2015

Jiří Vacek

 

Vnitřní pránájáma probouzí v nás existující síly zla, které ve svém účinku směřují od Boha a posilují ego. Pokud důsledně neprovádíme trvale očistu, ale bez rozlišení se necháváme těmito zlými silami unášet, tak se nás zmocní, ovládnou a zničí duchovně, ale často i duševně a tělesně. Pránájáma tyto síly v nás nevytváří, ale probouzí do vědomí, aby mohly být rozpuštěny. Pokud se tak nestane, stále v nás působí, ale skrytě, aniž bychom si je uvědomovali.

Čím víc cvičíme pránájámu bez provádění očisty, tím rychleji se tyto zlé síly projevují a také s větší silou. Pak nás zákonitě ovládnou a škodí všemi způsoby. Výsledek je o to horší, čím víc cvičíme.

Neměli bychom proto cvičení pránájámy přehánět, ale provádět ji sice pravidelně denně, ale jen tak, kolik uvolněných negací zvládneme. Při dodržení požadavku správného rozlišování a očisty zcela postačí zejména na začátku stezky hodina cvičení denně.

Kdo cvičí vnitřní pránájámu bez očisty, vždy mu hrozí, že se jej zlé síly zmocní a zničí jej. Toto nebezpečí je velmi vážné. Osobně jsem byl svědkem takových skutečných katastrof duchovních, duševních a dokonce i snah po zmaření života.

Kdo se nechce čistit, ale nechává se třeba pod záminkou „spravedlnosti“ unášet nepřátelstvím a hněvem a dalšími smrtelnými hříchy, ať pránájámu nedělá. Nepřinese mu bez očisty nic jiného než posílení moci zla v něm. Další postup na stezce se mu uzavře a to ještě v lepším případě.