Jdi na obsah Jdi na menu
 


Necírkevní duchovní učitelé v naší vlasti

8. 2. 2015

Ing.Dr. Otakar Mikeš, DrSc.

(zdroj: http://mikes.otakar.sweb.cz/NECIRKEVNI.htm)

Promluva významného představitele Náboženské společnosti českých Unitářů o necírkevních duchovních učitelích v naší republice. Autor mezi ně řadí kromě duchovních Unitarie i naše přední mystiky například F. Drtikola, K. Minaříka, K Makoně a také J. Kočího a J. Vacka.

Následující výňatek z promluvy pojednává o J. Kočím a J. Vackovi:

 

Další významnou osobností v souboru našich duchovních učitelů byl JAROSLAV KOČÍ. Narodil se v květnu r. 1908 v Bohumíně. Byl vyučen holičem. Již od mládí měl velký zájem o okultismus, telepatii, hypnózu, parapsychologii, ale i o astrologii. V r. 1928 se přestěhoval do Prahy, kde jej prof. Bořík seznámil s křesťanskou mystikou. Kočí se stal i členem spolku Psyché Karla Weinfurtera. V r. 1936 poznal Fráňu Drtikola, což jej podstatně ovlivnilo. Nastoupil vlastní duchovní cestu, doprovázenou mnoha mystickými stavy a psychickými projevy.   Jaroslav Kočí se v r. 1937 oženil a v r. 1945 se přestěhoval zpět do Ostravy ke své ovdovělé matce. Pracoval tam jako odečítač spotřeby elektřiny a jako opravátor elektroměrů. Tam v Ostravě zahájil i svou literární činnost. Kočí byl jedním z poutníků na duchovní cestě, který dospěl k realizaci, ke splynutí svého vědomí se svým „Vyšším Já“. Měl řadu stoupenců, kteří jej považovali za svého významného duchovního učitele, srovnatelného i s nejlepšími indickými gurui. Jedním z nich byl i Ing. Jiří Vacek, který také uspořádal jeho literární odkaz.

A nyní přejděme k jeho dosud žijícímu žáku, kterým je právě jmenovaný Ing. JIŘÍ VACEK. Ten se narodil r. 1931 a od svých 14 let se věnuje duchovním snahám. Přednesl velkou řadu promluv, sepsal spoustu duchovně orientovaných statí a řadu originálních knih i překladů. Před více léty působil i v pražské Unitarii jako vedoucí meditací v naší Arkoně. Unitarii navštěvovala i jeho dcera Eva.Věnuje se teoreticky i prakticky duchovní cestě za poznáním Boha v sobě (tj. mystiky, jógy, atmavičáry) i ve vnějším světě (zejména džňana-józe). Působí jako duchovní učitel a své aktivity rozvíjí na různých místech republiky (např. v Praze, v Plzni, v Hradci Králové). V severních Beskydech u přehrady Morávka má v přilehlém hotelu svůj ášram, navštěvovaný velkým množstvím žáků, kde je možné během týdne nebo 14 dnů se věnovat pod jeho vedením společným meditacím a vycházkám do přírody. Avšak podobně jako tomu bylo u Karla Weinfurtera má slabý hlas; přestože používá zesilovacího zařízení, nedostatečně doslýchaví mu špatně rozumí. Má řadu následovníků, kteří ho ctí jako svého gurua.  Založil i velice produktivní nakladatelství s duchovně orientovaným knihkupectvím, které vede jeho dcera Eva Vacková-Volfová.

Konec citace.

 

Autor promluvy byl pracovníkem jednoho výzkumného ústavu Akademie věd.