Jdi na obsah Jdi na menu
 


Některé možnosti práce s mantrou

20. 1. 2021

Jiří Vacek

Mantru můžeme opakovat různými způsoby. Například nahlas nebo potichu v mysli, rychle či pomalu. Také ji můžeme, je-li to vhodné, rozdělit a její části opakovat zvlášť.

Například mantru „nejsem tělo, ale vědomí Já jsem“, můžeme rozdělit na dvě části – prvá „nejsem tělo“, druhá „jsem vědomí Já jsem“. Každou část pak opakujeme pomalu a zvlášť, dokud nedocílíme jasného prožitku netotožnosti s tělem.

To proto, abychom docílili správného účinku mantry, který je dvojí:

nejsem tělo,

Jsem vědomí Já jsem.

Rozdělení mantry a její pomalé opakování pouze v mysli pak umožňuje dosažení žádoucího prožitku, jímž je pocit netotožnosti s tělem a totožnosti s vědomím Já jsem.

Při práci s touto částí mantry pak pracujeme nejprve na dosažení skutečného prožitku „nejsem tělem“. Když jej docílíme, postoupíme k nácviku spočívání ve vědomí Já jsem.

Děje se tak uvědoměním, že je zde vědomí, které si uvědomuje „nejsem tělem“ a toto vědomí je projevem našeho pravého Já. Na ně pak obracíme pozornost a postupně se s ním ztotožňujeme.

Po úspěšném zvládnutí obou částí mantry je spojíme v jeden prožívaný celek, ve kterém cítíme naši netotožnost s tělem a totožnost s vědomím.