Jdi na obsah Jdi na menu
 


Nepravé dosažení

4. 9. 2020

Jiří Vacek

Nedávno mně volala naše dlouholetá známá. Měla strach o mně, zda mám to co ona. Vyprávěla mně svůj zážitek, který měla před lety. Její popis prožitku se podobá určitému vysokému stavu na úseku stezky výstupu k Otci neboli jednotě. Na základě tohoto prožitku, který přišel a zase odešel, usoudila, že již To dosáhla a proto přestala usilovat.

Toto je omyl, kterému více či méně podléhají někteří hledající. Prožijí něco ve snu, ve vizi nebo v hluboké meditaci a usuzují z toho na svou duchovní úroveň.

Velmi se mýlí. To, co přichází a zase odchází, není TO, které je stále a bez změn. Také není pravda, že něco sami dosáhli, ale je to vždy mistr, který nám podobné zkušenosti poskytuje, aby nám ukázal, oč se máme snažit, kam a k čemu směřovat. Pyšné ego z toho však často odvozuje svou duchovní velikost.

Správný postoj k těmto zkušenostem je zcela jiný. Jsme vděční za milost, která se nám dostala. Současně se snažíme o správný výklad zážitku a hlavně se snažíme rozluštit poučení, kterého se nám dostává.

Na stezce je běžné, že duchovní jevy k nám nejprve přcházejí nahodile a pokud pokračujeme v úsilí, opakují se stále častěji. Cílem je se naučit tyto zážitky vyvolávat sami ze svého rozhodnutí a trvale v naznačené úrovni žít.

Sám jsem tento postup zažil na sobě. Nejprve přišla prvá zkušenost Já, aby zase zmizela a neuměl jsem ji znovu vyvolat. Jelikož jsem usiloval dál, zkušenost Já samovolně přicházela znovu a znovu, až nakonec jsem získal umění vyvolávat vědomí Já ze své vůle, když jsem na ně třeba zapomněl.

Pak jsem zjistil, že objevením svého Já stezka nekončí, ale vede dál k poznání podstatné totožnosti Já s Já božím, ale Otec je větší než Já neboli hledající i mudrci.

Vzdát se úsilí, dokud jsme v těle a usuzovat, že máme TO jako svůj majetek, je velmi zavádějící a rozhodně není koncem stezky ani vysvobozením z řetězů znovuvtělování.

Proto buďme velmi opatrní na své Já a jeho chybné usměrňování a držme se pokorně a plní odevzdanosti do Já, které je vědomím Já jsem. Jinak nejen nedosáhneme, ale ztratíme i to, co jsme dosáhli právě proto, že TO není nikdy naším majetkem, ale jak to přesně vyjádřit, naším Pánem.