Jdi na obsah Jdi na menu
 


O krásné knize Moudrost Silvána z Athosu

15. 9. 2010

Petr Staněk

Drahý mistře, pane Vacku,

předně chci poděkovat Vám, Vaší milé ženě, Jirkovi a Evě Krutinovým za to, co vše děláte pro upřímné hledající. Děkuji Vám za Vaši čistou, jasnou a přímou nauku, za pořádání společných meditací a seminářů, za vydávání hodnotné duchovní literatury a za Vaši pomoc a vedení.

moudrost-silvana-z-athosu.jpegS dopisem Vám posílám novou knihu, která vyšla v karmelitánském nakladatelství. Kniha se jmenuje Moudrost Silvána z Athosu a pojednává o životě a učení tohoto velikého ruského pravoslavného mystika.

Když jsem začal knihu číst, tak jsem si uvědomil, že je zde další hodnotná duchovní kniha, která potvrzuje správnost duchovní stezky tak, jak ji učíte Vy a Jirka Krutina.

Silván klade veliký důraz na pokoru, na poslušnost žáka vůči mistrovi, na neustálou modlitbu, na neustálý duchovní boj, na odstraňování zla v nás, na získání Ducha svatého. Cituji:

Pyšné duši se Pán nezjevuje. Pyšná duše nikdy nepozná Boha, i kdyby přečetla všechny knihy, protože její pýcha nedává místo milosti Ducha svatého. Ale Boha lze poznat pouze skrze Ducha svatého.

Existuje mnoho druhů pokory. Jeden člověk je poslušný a ve všem se pokořuje; a to je pokora. Druhý se kaje ze svých hříchů a považuje se za bídného před Bohem; a to je pokora. Ale zcela jinou pokoru má ten, kdo poznal Pána v Duchu svatém. Kdo poznal Pána v Duchu svatém, má jiné poznání a jinou zkušenost pokory. Když duše v Duchu svatém spatří Pána, jak je mírný a pokorný, sama se pak neustále pokořuje. A to je zcela zvláštní pokora, kterou nikdo nemůže popsat, protože ji lze poznat pouze v Duchu svatém.

Silván dále pokračuje. Cituji:

Kdo se svěřil do vůle Boží, je zaujat pouze Bohem. Milost mu pomáhá stále přebývat v modlitbě. A i když pracuje a mluví, jeho duše je stále zaujata Bohem, protože se svěřila do vůle boží, a za to ji Pán vzal do své péče.

Kdo nosí pokoj Ducha svatého v sobě, ten jej vylévá i na druhé; kdo však v sobě nosí zlého ducha, ten i na druhé vylévá zlo.

Celá kniha je psána v tomto duchu a je dobrým doplněním Vámi vydaného překladu knihy Poutník vypráví o své cestě k Bohu.

Na závěr dopisu chci vyjádřit svůj nesouhlas s celým obsahem blogu Kauza Jiří Vacek. Pánové z Avataru dokáží jenom lhát, pomlouvat, vyhrožovat, překrucovat a zastrašovat.

S pozdravem a přáním všeho dobrého

Petr Staněk