Jdi na obsah Jdi na menu
 


Peter měl sen

19. 4. 2007

Jiří Vacek

Zuzka nám vyprávěla, že Peter ze Zvolena napsal článek na naši obranu. Pak šel spát a ve snu se mu objevila Míla Tomášová a řekla mu: „Nech toho, Miloš se stejně nezmění“. Ráno po probuzení Peter prý článek roztrhal.

Podivný sen. Nemá logiku. Nemáme vyvracet lži, které například šíří nacisté či komunisté? Komu takové mlčení slouží – přece právě šiřitelům lží. Jejich lži nevyvracíme s nadějí, že se oni změní, ale proto, aby s nimi nenakazili druhé. Navíc: Miloš je syn Míly. Neměla se spíš projevit ve snu jemu a přimět jej, aby toho nechal? Nebo je Miloš tak v moci svého zla, že k němu nemůže?

Peter se neměl řídit snem, ale tím, co říká Rámakrišna a co platí všeobecně: „Je-li tvůj mistr napaden, tak jej braň!“ Navíc, kde je napadána osoba mistra, je tomu tak proto, že šíří spásnou nauku. Útoky na mistra jsou vždy útokem na samu nauku. Bráníme-li mistra, bráníme nauku. Uvážíme-li, že pokud se dobře pamatuji, Peter se doposud na mou obranu nepostavil, jsou jeho sen i následné rozhodnutí velmi podivné.

Ne každý sen ani vize i duchovních osobností jsou vždy pravé. Říká se, že i ďábel může vzít na sebe Ježíšovu podobu. Správně rozlišovat a nepodléhat bez rozmyšlení snům, vizím a podobným jevům, se vždy vyplatí.

Proč o tom píši? Přece pro poučení, abychom stále rozlišovali, bděli a nenechali se snadno oklamat. Rozpoznávat a odhalovat působení sil zla je vždy dobré z mnoha důvodů. Ti, co jsou proti, jsou i proti nauce. Nestojí na straně dobra, ale zla, i když tato pravda nemusí být na prvý pohled zřejmá.