Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ramana Maháriši stále pomáhá

7. 5. 2015

Jiří Vacek

Ze vzpomínek uctívatelů mudrce Ramany Mahárišiho víme, jak jim pomáhal ještě za svého života mezi námi. On však pomáhá stále i po svém odchodu ze světa v roce 1950.

Osobně jsem se o tom přesvědčil, jak čtenář nalezne v mých pamětech „Jak jsem hledal Boha“. Jeho pomoc je často spojena s jeho fotografií, která slouží jako pomůcka k navázání spojení s ním.

Popis další takové pomoci tohoto mistra překvapivě otiskuje týdeník „Téma“ ve svém čísle ze 17. dubna 2015 v článku miliardáře a buddhisty Libora Malého s titulkem „Rok jsem přemýšlel, co s penězi“.

Podnikatel, který se zabývá duchovní literaturou, nalezl fotografii mistra Ramany Mahárišiho v knize nakladatelství Avatar „Život mudrce Šrí Ramany Mahárišiho“. Výňatek z článku uvádím:

... A potom jsem na jedné přednášce narazil na knížku Život mudrce Šrí Ramany Maháršiho. Tento mystik mě neskutečně fascinoval. Stáhnul jsem si z internetu jeho fotky a tahle mě oslovila (ukazuje podobiznu Maharšiho v mobilu). Od té doby ji nosím stále s sebou. Tenkrát jsem si ji dal na plochu počítače a měl jsem ji tam několik let. A postupně, jak mi tam ta fotka pořád svítila, navázal jsem s Maharšim spojení. Probíhalo to, jako bychom spolu mluvili přes Skype. On tam byl, mlčel a působilo to, jako by čekal, až něco řeknu. Tak jsem se ho na něco zeptal a on mi odpověděl. Když to byla souhlasná reakce, pokýval hlavou a usmál se. V duchu jsem se ho na něco zeptal, napadla mě odpověď, tak jsem se zeptal: „Řekls mi to ty?“ a on pokýval hlavou. A takhle mi zpočátku pomáhal s rozvojem Jobs.cz. Já jsem nikdy dřív takový byznys nedělal a nebylo tehdy ani kde se moc inspirovat. Takže když jsem fakt nevěděl, jak dál, požádal jsem ho o radu a on mě vedl. Možná proto se té firmě tak dařilo. Konec výňatku.

Mé zkušenosti s fotografií Mahárišiho jsou podobné. Na ní se na mne často výrazně usmívá. Také dovede potěšit, když je potřeba. Rozhodně nikdo neutrpí škodu, když si fotografii mistra opatří a vyvěsí na dobře viditelném místě a vyzkouší si sám její působení.