Jdi na obsah Jdi na menu
 


Řešení pochybností

12. 5. 2015

Jiří Vacek

Pochybnosti o pravosti zkušenosti Já jsem, kterou prožíváme, jsou časté. Jejich příčiny jsou dvě:

  • Silné ego a mnoho sil odstředivých a dokonce zlých, které v nás působí.
  • Slabé a přerušované soustředění na Já.

Když rozpustíme nebo odstraníme tyto dvě překážky, pochybnosti zeslábnou a zmizí. Akutní prvá pomoc proti pochybnostem je pátrání po tom, kdo či co pochybuje. Zjistíme, že pochybovač neexistuje a s ním zmizí i pochybnosti.

Átmavičára: „Kdo či co pochybuje?“ je účinným lékem. Takto obměněnou átmavičáru můžeme použít na všechny překážky.

Není se třeba pouze dotazovat „Kdo jsem, co jest mé Já?“, ale můžeme pátrání obměňovat. Například se můžeme zaměřovat na to, kdo či co se soustřeďuje, uvědomuje si sebe, své tělo, myšlenky, i vše pozorující vědomí v nás. Za tím vším je jedno jediné vědomí Já jsem, my sami.

Tyto otázky neřešíme myslí a pomocí uvažování. Slouží výhradně ke správnému vedení pozornosti vědomí na ně samé. Můžeme se dokonce ptát po zdroji samotné pozornosti: „Odkud nebo z čeho má pozornost vzniká?“ Účinnost takového dotazování spočívá v obracení pozornosti na samotné vědomí Já jsem. Nač obrátíme pozornost, to si uvědomujeme, oživujeme a posilujeme mocí vědomí Já jsem. To je nejvyšší zákon s obecnou a nezrušitelnou platností. Proto jej musíme používat vědomě a s plným pochopením moci vědomí. Jen tak můžeme mít z moci vědomí prospěch. Nevědomé a nesprávné používání moci vědomí je naopak příčinou naší nevědomosti, utrpení a nesvobody.