Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rodičovství jako překážka na stezce

5. 1. 2014

Jiří Vacek

Mnoho hledajících netouží jen po Bohu, ale i po mnoha dalších věcech ve světě. Jednou z těchto tužeb jsou i děti.

Z nejvyššího hlediska platí, že vše jiné než Bůh je překážkou na cestě. Přesto mnoho hledajících vidí v dětech až smysl života a velké uspokojení.

Pravda je, že tyto naděje jako svět vůbec, trvalé štěstí přinést nemohou. To je zákonité.

Zejména ženy po dětech touží, což je z velké míry i záležitost až pudová. Příchodem dítěte na svět se jejich postavení na cestě zhorší: přibude mnoho starostí a práce navíc. Pak chybí čas i síla na praxi, což není vůbec dobré. Mnoho žen – hledajících je mateřstvím tak pohlceno, že na dlouhé měsíce přeruší účast na společných meditacích, a tak přicházejí o velkou pomoc a posilu, což si zřejmě neuvědomují. Myslí si, že dělají dobře, ale opak je pravdou.

Nechat se pohltit rodičovstvím ve prospěch dětí současně není ani nejlepším řešením z hlediska dětí a péče o ně.

Kdo se přestává obracet k Bohu, ztrácí spojení s nejvyšší silou a dobrem, jaké existují a upadá do moci ega a nebožského světa a ztrácí pomoc a její sílu, které mu umožňují úspěšně zvládat rodičovství a vše s ním spojené.

Takové počínání není ani moudré ani dobré a je v rozporu s pravými zájmy rodičů i dětí.

Řešením je nepřestat s klidovou meditací, naučit se meditovat i při péči o rodinu a neomezovat příliš účast na společných meditacích.

Pokud se rodiče nechají příliš pohltit rodičovstvím, měli by se co nejdříve vzpamatovat a pochopit, jakou chybu dělají, což platí nejen pro ně, ale i pro děti. Často si ji ani nejsou schopni uvědomit.

Proto je vhodné připomenout, co je skutečně nejlepší pro všechny.

O tom je i následující SMS

 

SMS, 14.12.13

Dobrý večer, moc děkuji za dnešní meditaci a napomenutí, samozřejmě potřebné. Oddanost dítěti už asi opravdu není nutná v takovém rozsahu a je třeba ji vyměnit za intenzivnější kontakt se sanghou. Děkuji za to srdečné povzbuzení.

Míša