Jdi na obsah Jdi na menu
 


Štědrý den

21. 1. 2008

Jiří Vacek

Ráno (24.12.07) jako vždy, pokud není meditace odpoledne, meditujeme dvě hodiny. V poslední době s námi takto zcela pravidelně meditují Eva i Jirka. Tentokrát čekáme marně. Zaspali, meditují doma.

Dopoledne vyrábím nejlepší bramborový salát ve střední Evropě a přilehlém okolí. Je báječný. Přesnou chuť jsem trefil napoprvé bez dochucování. Jen Miluška běduje nad připáleným papiňákem…

K obědu je jen polévka z dýní. Po obědě ležím v ložnici. Relaxuji na zádech, zavřu oči a medituji. Nořím se do jasné záře vědomí Já jsem, které je bez tvaru a omezení. Lépe řečeno: existuji jako toto sebe si vědomé vědomí plné světla. V tomto stavu setrvávám s malými obměnami asi tři hodiny. Vstávám pěkně odpočatý; víc než kdybych spal.

Na večeři odjíždíme metrem s taškami dárků a bramborovým salátem k mladým a ke Káje se Žandou. Máme jako vždy kapra a můj salát. Ten chutná tak, že na všeobecnou žádost bude na hod boží u nás i ke krůtě.

Vybalování dárků se hodně protáhlo. Kolem osmé je tělo tak unaveno, že jedeme opět metrem domů. Jirka se jako vždy nabízí, že nás odveze, ale nechci jej příliš zneužívat. V metru, jak je na tomto světě zvykem, jsme hned potrestáni „za dobrotu“. Vlak nám ujede před nosem, další nestaví. Tak sedíme v mrazivém průvanu déle než čtvrt hodiny. Šakti zaspala. Asi toho má moc.

Doma na naléhání Milušky ještě rozbalujeme dárky od přátel. Přepadá mě tak silná únava a slabost, že rozbalování musím přerušit, jít do vany – teplá koupel mi vždy trochu pomůže a jdu spát.

Již jsme dostali opravdu kupu gratulací k vánocům od přátel poštou a také e-mailů včetně Slovenska a Německa. Teď celý den zvoní střídavě všechny tři telefony, SMS střídají hovory, několikrát máme i dva hovory současně. Poslední SMS přichází od Hanky F. v deset večer. Pak se ozývají bližší i vzdálenější přátelé včetně Slovenska. Neomezují se jen na přání všeho nejlepšího, ale děkují za naše knihy a pomoc, kterou dostávají. Líbí se jim i Jirkova knížka s překladem učení velkého mudrce Nitjanandy. Na jednom takovém souhrnném přání od skupiny přátel je asi 60 podpisů.