Jdi na obsah Jdi na menu
 


Tři způsoby poznání Sebe

17. 12. 2015

Jiří Vacek

Ramana Maháriši uvádí, že jsou tři způsoby jak dosáhnout poznání Sebe:

1) Zkoumání sama sebe neboli átmavičára.

2) Pátrání po tom, kde vzniká dech.

3) Ponoření do Srdce.

Átmavičára je způsobem nejpřímějším, ale také nejobtížnějším. V něm se pozorností upneme na nějaký projev Já, jako je například pozorovatel a s jeho pomocí si Já uvědomíme.

Pro ty, kteří toho nejsou schopni, Maháriši nabízí další dva způsoby.

Sledování, kde dech vzniká, je založeno na poznatku: kde vzniká dech, vzniká i mysl. Vznikají na stejném místě. Zaměření pozornosti na zdroj dechu, je také zaměření na zdroj mysli, což je zkoumání Já. Obojím je naše Já.

Navíc ovládání a zpomalení dechu samovolně utišuje mysl a pomáhá ji ovládnout. Účinek je silnější, když jsme současně na dech soustředěni.

Z tohoto druhého způsobu dosažení Já je možné přejít na prvý, když si uvědomíme, kdo či co se soustřeďuje na zdroj dechu. Tím „kdo“ je naše Já, vědomí pozorující dech.

Třetí metoda ponoření do srdce spočívá v tom, že si v mysli klademe s velkou touhou po poznání sebe otázku: „Kdo jsem Já, co jest mé Já?“ Neopakujeme ji jako mantru, ale snažíme se vytvořit nepřerušovaný tok vnitřní pozornosti zaměřený na uvědomění Sebe. Můžeme si tuto otázku klást přímo v duchovním srdci. Takto vytvořený proud pozornosti a touhy po uvědomění Já je nakonec přináší. Tak jsem se uvědomil já v Já.