Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zlu se má odporovat

25. 2. 2006

Jiří Vacek

Pokud neodporujeme zlu, pak se šíří jako smrtelná nákaza, která nakonec zachvátí všechny. Názorným příkladem jsou ideologie fašismu, nacismu a komunismu. Dočasně zvítězí jen proto, že se jejich zlu neodporovalo buď vůbec nebo málo.

I někteří hledající soudí, že nemám bránit nauku. Jedni si chybně myslí, že bráním sebe a což prý je špatné, druzí soudí, že „to nemá cenu“. Samozřejmě nečekám nějakou zázračnou odezvu; zlem ega posedlí lidé, kteří si myslí, že ve stavu ega jsou TO, nemohou pravdu pochopit, dokud neodhalí svůj omyl. Jsou však i další, kteří hledají, oni Ježíšovi maličcí, kteří slova pravdy potřebují. Mimochodem: jsem přesvědčen, že kdo nepovažuje za vhodné zlu odporovat, je již jím nakažen, protože není schopen rozpoznat jeho nebezpečí. Dokazuje tím, že neví, kam patří. Snášenlivost ke zlu tohoto typu není známkou povznešenosti, ale zastření rozlišovací schopnosti. Navíc nebránit mistra je vážné duchovní provinění, před kterým varuje Ježíš, Rámakrišna i další. Pokud mu někdo v obraně dokonce překáží, ztrácí právo na jeho pomoc.

Následující dopis, ze kterého vyjímám, dokazuje, že odporovat zlu je správné a není zbytečné. Pisatel není zdaleka sám, kdo takový názor zastává. Takových ohlasů je dost.


Pozdrav z 20.02.06

Srdečně zdravím pana Vacka a jeho blízké!

Chci Vám všem poděkovat za poslední meditace v HK, Brně a v Praze. Jejich vliv je opravdu velký a jsem za to vděčný.

Udržení pozorovatele je mnohem snadnější. Taky se vybavuje řada negací, ale to je nutné.

Taky děkuji za osvětlující články na WWW stránkách. Pište dál, čtu je vždy s velkou chutí! Stojí Vás určitě dost času, ale jsou užitečné, protože se na nich člověk hezky učí rozlišování – Komenský má pravdu: opakování matka moudrosti! Vaši skalní kritici to sice nepochopí, ale těm nerozhodným to pomůže (sám o jednom takovém člověku vím).

Martin K.