Jdi na obsah Jdi na menu
 


Znovu o halucinogenech

6. 8. 2010

Jiří Vacek

Hledající Boha ve všech dobách a po celém světě vždy využívali určité látky, které pomáhají za přesně stanovených podmínek urychlit duchovní vývoj. Říká se jim nepřesně halucinogeny. Nepřesně proto, že nevytvářejí halucinace, ale naopak otevírají vědomí duchovním vlivům a oblastem, které jsou běžně nedostupné. Dnes se jim lépe říká psychedelika  nebo také entheogeny.

Védští zřeci pili sómu, indiáni pojídali kaktus peyotl, v Jižní Americe se vaří nápoje z lian, na Sibiři se připravuje nápoj z muchomůrek. Pojídají se také lysohlávky, kouří se marihuana a bere se i hašiš. Je známo, že poslední někdy používala i skupina kolem Ramany Mahárišiho i on sám.

To vše je z hlediska duchovní stezky zcela v pořádku, pokud je braní halucinogenů cílevědomé a nikoliv samoúčelné a pokud se tak děje v soukromí a nikoliv ve společenství nebo dokonce organizovaně.

Právě proto, že halucinogeny pomáhají v poznání, že zevní svět není jedinou skutečností a odkrývají pravdivost cest k Bohu i jeho samotnou existenci, síly zla jsou jim nepřátelské a jejich braní pronásledují všemi způsoby. Lžou o jejich nebezpečí a také je staví mimo zákon. Nikotin, alkohol ani auta jim nevadí, ač na všechny tyto věci denně doslova umírají lidé.

Takže z hlediska duchovní praxe není proti halucinogenům námitek, pokud se používají jako jeden z prostředků duchovního vývoje v rámci pravidelné sádhany. Zdůrazňuji, že mluvím výhradně o halucinogenech a nikoliv o tvrdých drogách jako je kokain, heroin a další. Ty se rozhodně brát nemají.

Jelikož je výroba, držení a používání psychedelik postihováno jako trestný čin, je nezbytné jejich zákaz na veřejnosti  respektovat a pokud je chce někdo používat, ať tak činí v přísném soukromí a nikoliv na veřejnosti a ve společnosti.

Jasně řečeno: nesouhlasím s používáním halucinogenů na našich meditacích a seminářích a rozhodně si je nepřeji. Důvod je zřejmý. Naši nepřátelé by neváhali jejich používání proti nám zneužít všemi způsoby. Právní důsledky jakékoliv nezodpovědnosti a nerozvážnosti by mohly být velmi kruté a vrhly by špatné světlo na celé společenství.