Jdi na obsah Jdi na menu
 


2. Naše veřejné meditace

29. 3. 2015

Jiří Vacek

Někdy od poloviny devadesátých let pořádáme pravidelně veřejné meditace. Mohou se jich zúčastnit všichni hledající, kteří si oblíbili duchovní meditaci. Meditace se zpravidla konají o sobotách v podzimních měsících a od začátku roku do dubna.

Sál, kde se meditace koná, je zpřístupněn hodinu před začátkem řízené meditace. Tuto dobu je možné využít k prohlídce vystavené literatury nebo k osobní meditaci.

Prvou hodinu řízené meditace na setkání provádíme společně vnitřní pránájámu, řízené vědomé pránické dýchání, které nás čistí od pokleslých energií. Tato praxe byla často tajena i když ji prováděli křesťanští mystici i jogíni. U nás ji učil F. Drtikol a praktikovala ji jeho skupina.

Druhá hodina meditace je věnována hledání našeho pravého Já, kterému hinduisté říkají átmavičára. Její nácvik jsme usnadnili rozdělením na meditační řadu na pozorovatele. Vycházíme z obracení pozornosti na něho, protože pozorujícím vědomím neboli naším pravým Já jsme neustále, ale nevědomě. Proto v meditaci se na něho soustřeďujeme. Ramana Maháriši radil svým nejbližším, aby se zaměřili na poznání tohoto pozorujícího vědomí, stručně pozorovatele, jako nejsnadnější postup k poznání Sebe. Proto z tohoto jeho doporučení vycházíme.

Prováděné meditace jsou jasně a srozumitelně popsány v knize „Královská jóga“, autor J. Vacek. Její prostudování usnadní připojení se k naší meditaci.

Obě meditace jsou řízené a provázené stručným výkladem způsobu jejich provádění. Na těchto meditacích je rovněž možné se seznámit se širokou nabídkou duchovní literatury všech duchovních směrů a zakoupit ji.

Společné meditace poskytují i možnost seznámení všem hledajícím a tak nalézt společníky na cestě a podělit se s nimi navzájem o zkušenosti.

Sama účast na meditaci je velkou příležitostí získat velkou duchovní pomoc na stezce a načerpat sílu do dalšího úsilí. Doporučujeme ji proto hledajícím všech duchovních směrů.

V současné době se naše meditace konají ve Spolkovém domě Prahy 13.

 


Podrobnosti viz náš web:

www.pratelejirihovacka.cz/Veřejné meditace a meditační setkání