Jdi na obsah Jdi na menu
 


Modra 04/2010 - promluvy JV 4

28. 4. 2010

Jiří Vacek

28. 4. 2010

Střídavá pránájáma

Jindřich Mládek: Tak se co nejvíce stáhneme do klidu pozorovatele, v jeho tichosti se pomodlíme, poprosíme o pomoc, vedení při následujících meditacích a o to, abychom celý dnešní den co nejvíce duchovně usilovali a co nejvíce se duchovně prohloubili.

A dnešní den se budeme zabývat átmavičárou neboli obrácením pozornosti na sama sebe. A pro úvodní naladění si přečteme kapitolku z knížky „Rady na cestu“ od pana Jiřího Vacka, s názvem – Poznání sebe, našeho pravého Já.

Četba…

* * *
A dále budeme pokračovat střídavou zevní pránájámou, kterou budeme provádět jako vše v pozorovateli a budeme ji spojovat s pránájámou vnitřní tak, jak jsme se tady učili.

Jiří Vacek: Soustřeďte se na vyvedení prány až nad hlavu, do prostoru nad hlavou. To je důležité. Tím vytváříme to duchovní světlo, mocnou kvalitu šakti v jejím božském právě projeveném tvaru. Také pozorovatele příliš neumisťujte do těla. To byste se mohli znesvobodnit. Spíš se ho snažte umisťovat za a nad hlavu.

* * *
Jindřich Mládek: Můžeme pomalu přestat a v nastalém klidu a jasu vědomí se uvědomíme nad hlavou, a z tohoto úhlu se budeme co nejvíce rozlišovat od těla a budeme si také uvědomovat, že nejsme na tělo omezeni, ani tělem. My, vědomí, jsme všude a ve všem, takže tělo je v nás a my se nacházíme a uvědomujeme v centru nad hlavou a odtud si uvědomujeme své tělo.

* * *
Dále se ve vědomí uvědomíme pod nohama, co nejhlouběji a opět se budeme z této pozice co nejvíce rozlišovat od těla a uvědomovat si svoji nezávislost a neomezenost na ni.

* * *
A nakonec se my, vědomí, uvědomíme současně v centru nad hlavou a v centru pod nohama. Tím se rozepneme my, vědomí za hranice těla a budeme si uvědomovat, že nejsme tělem ani v těle, ale že tělo se nachází v nás, ve vědomí.

* * *
Jiří Vacek
: Zbystříme pozornost, upevníme se v pozorovateli, za chvíli půjdeme na snídani. Máte zde novou várku knih na prohlížení, tak se jim věnujte. Zítra večer po večeři končí možnost nákupu, pak to zabalíme a už k tomu nebude přístup. Takže ve čtvrtek po večeři máte poslední možnost si přijít pro knížky. Tak toho využijte a neodkládejte to na poslední chvíli.

Jinak za pět minut deset tady.

* * *
dopoledne

Jiří Vacek: Když učíme pozorovatele, uvědomovat se v pozorujícím vědomí, tak vycházíme z toho, že vědomí je noumenon. Je to nejvyšší skutečnost, věc sama o sobě neboli božství v nás a všude kolem nás. Některé buddhistické školy učí také pozorovatele, ale jelikož neuznávají, že vědomí je noumenon, tvrdí, že vědomí vzniká a zaniká a proměňuje se, tak učí sice pozorovatele, ale pozorovatele, který si není sám sebe vědom. Oni velmi ostře pozorují všechny činnosti těla, mysli, světa, ale neuvědomují si, že za těmito různými jevy je jedno jediné, stálé, neměnné vědomí, které si je uvědomuje.

Pletou si uvědomování a obsah vědomí s vědomím samým. Tohoto omylu se musíme vyvarovat. My pozorujeme nejenom všechno předmětné, ale hlavně věnujeme pozornost tomu, co si vše uvědomuje a co je od toho rozdílné. Takže na to pozor. V dnešní době už i mnozí buddhisté přicházejí na tento omyl, zejména  ti  tibečtí  a  učí  také  o vědomí.  Takový dzogčhen  je jenom například o vědomí. Někteří z nedostatku pojmů pro samotné vědomí mluví o čisté nebo  původní mysli. Když mysl přestane myslet, tak co zbyde, je vědomí, které si uvědomuje, že tady není myšlení a to je právě čistá nebo zenová mysl. Takže nenechte se zmást těmito přístupy a těmi různými pojmy.

Teď se půjdeme v pozorovateli chvíli procházet po terase, budeme meditovat v chůzi. Uvědomovat si intenzivně, že jsme sebe si vědomí pozorovatelé, kteří si uvědomují jak tělo kráčí a že nejsou tělem. Nácvik usnadňuje to, že se pohybujeme velmi pomalu, nijak se nerozptylujeme a díváme se asi tak metr na zem před nohy. Takže teď se vydáme na asi čtvrt hodinovou pouť. Prosil bych otevřít dveře na terasu.

* * *
 

Odpolední meditace – poslech CD č. 9

Jindřich Mládek: Na úvod dnešního odpoledního programu se opět pomodlíme, poprosíme nejlépe o Boha samého. Stáhneme se do zvukového pozorovatele a budeme naslouchat CD číslo devět, kde je nahrán průvodce meditací na uvědomění našeho božského Já. Nebudeme poslouchat pouze myslí, ale hlavně srdcem, necháme na sebe působit moc a sílu, která je na cédéčku obsažena.

Poslech CD č. 9.

* * *
Aniž bychom opouštěli pozorovatele, tak si dáme krátkou 10-ti minutovou přestávku.

Poslech CD č. 9.

* * *
Připravíme se na pohyb, zbystříme pozornost a nenecháme se pohybem a mluvením z pozorovatele vylákat. Kdykoliv se tak stane, tak se do pozorovatele co nerychleji vracíme. V šest hodin je večeře. Můžete si ještě prohlédnout vystavené knihy a za pět minut půl osmé se tady sejdeme opět na další meditaci.

* * *

Večerní meditace

Jindřich Mládek: Na úvod se pomodlíme, poprosíme o pomoc, vedení a nejlépe o Boha samého. Na úvod si přečteme z knihy „Rady na cestu“ od pana Jiřího Vacka krátké pojednání - O cestě k vysvobození ze zrodu ve hmotném světě.

Četba…

* * *
Pokračujeme, každý tím, čeho je schopen. Buďto se rozlišujeme do pozorovatele  nebo  provádíme  átmavičáru  nebo  spočíváme  v Já a necháme ho v sobě působit.

* * *
Formální část dnešního programu se chýlí ke konci, takže zvýšíme svoji bdělost. Nedáme se pohybem ani mluvením z meditace vylákat, dál už bude pokračovat každý sám, stále se držíme v pozorovateli. Mysl už nebudeme příliš rozvíjet, budeme ji udržovat v klidu. Meditaci se snažíme přetáhnout až do spánku,  před  spánkem  si  můžeme  ještě  něco  vhodného  přečíst.  Usínáme v meditaci, bdělí. Pokud z meditace přes noc vypadneme, tak se do ní ráno ihned vracíme. V deset hodin je večerka, takže mauna, klid, na pokojích zhasnout. Tady na noc zavřete okna a dveře, aby tu bylo ráno teplo a sejdeme se tady zítra za pět minut osm odpočatí, bdělí, v pozorovateli a radostně naladěni. Dobrou noc.