Jdi na obsah Jdi na menu
 


Archiv

Nalezené příspěvky

Běda tomu, kdo by pohoršil jednoho z mých maličkých

1. 8. 2020

Jiří Vacek

„Běda tomu, kdo by pohoršil jednoho z mých maličkých. Bylo by pro něho lépe, kdyby byl utopen.“

Kdo není ani trochu zasvěcen do duchovní nauky, Ježíšovu výroku výše neporozumí. Proč Ježíš, apoštol lásky mluví tak tvrdě? Protože v duchovní nauce platí jasné zákony a kdo je poruší, nevyhne se trestu. Ten je opět duchovní. Proto je pro takového pomlouvače lépe, aby byl hned utopen a nemohl ve svém zlém počínání dále škodit sobě i druhým.

 

Z došlé pošty, 24.07.20

4. 8. 2020

hledající

... Děkujeme mnohokrát za všechnu pomoc a rozjasňování vědomí, také za skvělou instruktáž v článcích na webu. Přejeme Vám i nadále hojnost Boha a hodně zdraví. Doufáme, že koleno p. Vacka je už lepší...

 

Buď vůle tvá! Správná stezka lásky, bhakti jóga

5. 8. 2020

Jiří Vacek

Alespoň tak se často modlíme, ale co si představujeme pod Boží vůlí, je jeho působení ve světě, aby se stalo to či ono, co si my sami a ne Bůh přejeme. Často při tom zaměňujeme svoji vůli nebo přání za dobré, ač nejsou božské, ale naše. Boží vůle je však ve svém základě něco jiného. Bůh je láska a proto i láska je jeho pravou a nejvyšší vůlí, která má stále vládnout. Proto buďme jako On - láskou a milujme stále a vše. Když bude všude vládnout láska jako Bůh i jako jeho vůle, bude vše opravdu dobré, správné a spásné.

 

Duchovní pýcha žáků

7. 8. 2020

Jiří Vacek

Typické projevy duchovní pýchy: vše znám, vše vím, vše jsem již slyšel či četl mnohokrát, nic nového nikde a v ničem není. Tyto nesprávné závěry jsou provázeny vnitřní rozmrzelostí nad tím, když jim jejich jistotu omezenosti narušuji. Příznačná je jejich rozmrzelost nad pojednáními o nauce. Vše již mnohokrát slyšeli. Přitom je jasné, že nic z toho, co tak do omrzení slyší, nedokázali zvládnout a uskutečnit. Možná, že to, co slyší, vyvolává jejich rozmrzelost právě tím, že dobře vědí, jak jsou ve světle „nudné“ nauky nedostateční.

 

Víra tvá tě uzdravila

8. 8. 2020

Jiří Vacek

Ježíš těm, kteří mu děkovali za uzdravení, říkal: „Víra tvá tě uzdravila.“ Ne on, ale jejich víra byly dle Ježíše příčinou jejich uzdravení. Již tato evangelijní epizoda jasně poukazuje na moc víry a její důležitost. Mistr, guru nás uzdravuje také, ale ne zevně, avšak vnitřně a vede nás ke spáse. Aby se mu tato práce dařila, je nutné, aby mu jeho následovníci věřili a tak jejich víra se mohla uplatnit. Tato víra není nic jiného, než síla vědomí Já jsem, jak bylo vysvětleno jinde. Proto by víru v mistra nemělo nic a nikdo oslabovat, protože nevíra je síla již opačná a maří její působení. V tomto případě úsilí mistra.

 

Z došlé pošty, 01.08.2020

9. 8. 2020

hledající

... Ráda bych Vám napsala sen, který se mi nedávno zdál:

Byla jsem u Mahárišiho doma. Mluvil česky a měl Váš hlas. Celková atmosféra byla velmi prosvětlená. Pracovalo se tam s nějakými texty. Dostala jsem za úkol vytisknout štůsek souvislého textu, což jsem učinila. Na některých papírech chyběl kousek textu nahoře nebo dole. Pak se změnila vzhledová podoba Mistra z Mahárišiho na Vás a vysvětloval jste mi, co je třeba udělat, aby se to ve výsledku vytisklo správně...

 

Jak mistr pracuje se žáky

13. 8. 2020

Jiří Vacek

Uctívání vědomí Já jsem žáka přivolává pomoc mistra v těle. Pravé uctívání mistra - vědomí Já jsem se děje láskou, kterou k němu cítíme. Mistr zasvěcuje žáka do jeho vědomí Já jsem tím, že vyvolává jeho uvědomění. Vede žáka k uvědomění jeho vědomí Já jsem zasvěcením.

Zasvěcení žáka se děje:

   Indukcí v žákovi.

   Dotekem vědomí Já jsem v žákovi.

 

Povinnosti žáka

13. 8. 2020

Jiří Vacek

Povinností žáka je bránit mistra a pomáhat mu ze všech sil.

Je-li jeho mistr napaden, má jej bránit nebo s hanbou od něho odejít.

Pak mu není pomoci. S mistrem ztrácíme i stezku a naději na vysvobození.

 

Meditace na sama sebe

25. 8. 2020

Jiří Vacek

Kdo jsem?

Jsem sat – čit – ánanda, bytí – vědomí – blaženost. Nejen existuji, ale jsem sebe si vědomé bytí, sebe si vědomá existence, jsem sat – bytí, čit – vědomí, blaženost lásky. Jsem sebe si vědomá láska Já jsem, sebe si vědomé vědomí Já jsem.

Já jsem vědomě sám sebou. Nejen jsem, ale jsem si vědom, že jsem. Nejsem pouhé nevědomí, ale vědomé bytí sebe i stvoření.

Já jsem a nejen jsem, ale jsem si sebe vědom, že jsem tím, co jsem – sebe si vědomé bytí.

 

Mantry

26. 8. 2020

Jiří Vacek

Mantra je krátké a výstižné vyjádření pravdy a nauky.  Opakování mantry s vírou a láskou pomáhá uskutečňovat to,  co vyjadřuje.  Mantra není určena k mechanickému omílání ani není zázračnou formulkou,  ale skutečností vyjádřenou slovy.  Její správné opakování dává poznání jejímu smyslu.  Opakování manter s vírou a láskou nás udržuje a upevňuje  v pravdě a v nauce. 

 

Výroky – vydání dalších dílů

31. 8. 2020

Přátelé Jiřího Vacka

Několik z našich přátel projevilo zájem přispět na vydání dalších dílů Výroků, jejichž první díl jsme vydali v minulém roce a na které v současnosti nemáme dostatečné fondy. Pokud tedy kdokoliv chcete, je možné specificky na Výroky 2 a 3 přispět buď na náš účet 154369775/0300 (do zprávy pro příjemce prosím napište „Příjmení - Výroky“) nebo v hotovosti na našich veřejných meditacích.

Všem podporovatelům tímto předem děkujeme.

S přáním všeho dobrého,

Přátelé Jiřího Vacka

 

Nalezené složky

Nebyly nalezeny žádné složky